Veel stof tot nadenken maar hoe zorg ik ervoor dat ik mijn goede voornemen ook volhoudt?
Dat verzuchtten de deelnemers na twee dagen nadenken, uitwisselen en oefenen met de training persoonlijke effectiviteit. Het filmpje 30 days challenge stimuleerde hen om het goede voornemen in ieder geval 30 dagen vol te houden. Volgens Matt Cutts voldoende om de intrinsieke verandering in gang te zetten.

Na een korte brainstorm werden er concrete acties genoemd als; tijd voor reflectie vast in de agenda plannen, met een maatje afspreken elkaar aan te spreken op de goede voornemens, een mail van jezelf ontvangen over een jaar zoals via de website: www.futureme.org, motiverende zin als ringtone instellen, leidinggevende of mentor erbij betrekken.

Hieronder lees je een viertal tips die de kans vergroten dat je je voornemen ook daadwerkelijk doorzet.

Tip 1. Maak het niet te groot.

Stel haalbare doelen anders is de kans groot dat de moed je bij voorbaat al in de schoenen zakt. In de training raak je opgezweept, anderen gaan er ook voor en je ziet de verandering al helemaal voor je. Thuisgekomen drijven de voornemens al weer wat verder weg en in de waan van de dag op het werk lijken de gedachten aan de stappen die je ging nemen mijlenver. Zelf opgelegde eisen zoals uitdagende, leerzame opdrachten waarbij je energiebalans totaal in evenwicht is zijn wellicht wat te ambitieus. Het voornemen om een grondige keuze te maken voor jouw nieuwe opdracht en jezelf ook die richting op te profileren zijn wellicht wat realistischer.

Dus … wat zijn de eerste kleine stappen die je zet op weg naar jouw grotere doel? Hieronder een leuke cartoon over stap voor stap naar jouw doelen.

Tip 2. Hoe concreter hoe beter.

Vage voornemens zoals beter je best doen, meer assertief gedrag vertonen, invloed nemen op jouw volgende opdracht binnen het bedrijf, stimuleren niet echt om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Deze voornemens zijn een mooi begin maar er is nog een hoop ruimte om er niets mee te doen. Het voornemen om volgende week minstens 3 mensen gesproken te hebben over hun afdeling, functie en taken, zodat je een goed keuze kunt maken welke opdracht je graag zou willen, is lekker concreet en maakt ook dat je ook echt wat kunt afstrepen en jezelf kunt belonen.

Dus … wat zet jij in je agenda als je morgen beter je best gaat doen?

Tip 3. Formuleer jouw voornemens positief en zie het voor je.

Als je formuleert wat je allemaal niet wilt geeft dat minder energie dan dat je weet wat je wel wilt. ‘Ik wil assertief reageren naar mijn leidinggevende’ in plaats van ‘Ik wil niet meer over mij heen laten lopen’.

Als je positief formuleert is het ook makkelijker en concretere voor je te zien. Beleeft het alvast in jouw hoofd dan is het ook makkelijker uitvoeren. In de aanloop naar de verkiezingen in Amerika stelden ze mensen op straat een aantal vragen. Vragen zoals gaat u stemmen, welk lokaal en hoe gaat u er naar toe lieten de mensen de actie alvast voor het geestesoog beleven. Het daadwerkelijke aantal stemmen onder de bevraagden ging significant omhoog.

En? Zijn alle ontkennende woorden al uit jouw formulering? Wie of wat ben je als je de verandering  hebt ingezet? Waar merk je dat aan? Hoe doen mensen tegen je? Waar ben je dan mee bezig?

Tip 4. Faalplezier

De juiste houding om vooruit te komen is die van faalplezier. Fouten maken, terugvallen in oude gewoonten zijn helemaal niet erg. Mensen die uiteindelijk veranderen geven doodgewoon niet op. Het lijkt zo simpel maar hoe lastig is het om jezelf niet mee te laten slepen in het idee dat je het ook echt niet kan, dat het niet voor je is weggelegd of dat je gewoon ontzettend stom bent dat het je niet lukt. Soms noemen we het falen in plaats van een leerproces. Je hebt in ieder geval geleerd hoe het niet moet. Het is de kunst om zo snel mogelijk weer op te staan en verder te gaan. Zo heb je per slot van ook leren lopen.

Dus … wat zeg jij tegen jezelf om jezelf te stimuleren om door te gaan, ook al lukt het allemaal niet meteen?

Tip 5. Just do it!

Bekijk Matt Cutts in zijn Ted talk waarin hij verteld over zijn 30 dagen uitdagingen. Heel motiverend!